Kotisivut, nettisivut, verkkosivut  - mitä väliä  ja tarvitsenko niitä todella?

Usein aloittelevan pienyrittäjän ensimmäinen kysymys on, miten tehdä yritykselle toimivat kotisivut. Mitä enemmän olen perehtynyt ihmismieleen, tunteisiin ja ajatteluun yritysten takana, sitä vakuuttuneemmaksi olen tullut siitä, että pienyrittäjän kannalta tärkeämpi kysymys on se, miksi kotisivuja ylipäätään tarvitaan. 

On hyvä kyseenalaistaa se, tarvitsevatko kaikki yritykselleen verkkosivuja. Riittäisikö alkuun esimerkiksi Instagram-profiili?

Monet tekevät alussa sen virheen, että pystyttävät itselleen nopeasti jonkinlaisen alustavan nettisivun, jota kautta asiakkaat löytävät palveluiden luo. Mutta ethän halua asiakkaiden löytävän mitä tahansa? Eikö tarkoitus ole, että asiakas löytää juuri sinut - juuri sinun palvelusi, sen mikä tekee sinun yrityksestäsi asiakkaalle tärkeän? Miten tämä onnistuu, jos kotisivusi eivät edusta sekä visuaalisesti että tekstisisällöltään sinua? 

Siksi olen ehdottomasti sitä mieltä, että “ei-kotisivua” on tilanteena parempi kuin kotisivu, joka ei näytä sinulta. Kotisivu ei ole mikään itseisarvo eikä mitään kannata tehdä vain siksi että muutkin niin tekevät (ei elämässä eikä yrityksessä).

Ei-kotisivua on parempi kuin kotisivu, joka ei näytä sinulta

Tärkeintä on oman yrityksen ydinsanoman ja sisällön hiominen. Me kutsumme tätä yrityksen sieluksi. Virallisempi nimi on tietysti brändi tai brändi-ilme. Nettisivun perustaminen yritykselle voi olla hyvä väline brändi-ilmeen suunnitteluprosessissa - toista ei itse asiassa oikein voi olla olemassa ilman toista.

Saattaa olla, että sinulla on jo jonkinlainen visio joko värimaailmasta tai tavasta, jolla haluat puhutella asiakkaitasi. Ehkä sinulla ei ole kumpaakaan. Oli tilanne nyt mikä hyvänsä, varmaa on, että et voi skipata brändin suunnitteluvaihetta.  

JOS HALUAT KOTISIVUT, ALOITA MIETTIMÄLLÄ, MISTÄ ITSE PIDÄT

Voit aloittaa miettimällä, minkä tyylisistä yrityksistä ja viestinnästä itse pidät, kun olet asiakkaana. Listaa vaikka viisi yritystä, joiden ilme, viestintä, markkinointi tai mainonta ovat jääneet positiivisesti mieleesi ja mieti, mikä niille on yhteistä. Onko se jokin fontti, kuvan rajaus, teema, joka toistuu (esim, luonto, keramiikka, ihmiset, auringonlasku), tietynlainen murre tai fiilis? Onko kyseessä ronskius, pehmeys, avoimuus vai asiantuntijuus? 

Ideoita ei välttämättä tarvitse ammentaa pelkästään yrityksistä. Seuraatko Instagramissa jotakuta, jonka kuvista tai tekstistä tulee aina hyvä mieli? Osaatko kuvailla lempityyliäsi muutamilla adjektiiveilla? Ihmiset, joiden kanssa me teemme töitä, usein kuvailevat tekemistään pehmeäksi, lempeäksi tai merkitykselliseksi. He ehkä tietävät mitä pitävät elämässään kaikista tärkeimpänä, mitä rakastavat ja minkä asian he haluaisivat maailmassa muuttaa - ja perustavat kaiken tekemisensä sille.

Tästä on kuitenkin vielä pitkä matka siihen, että kotisivut valmiit! Tunne täytyy saada siirrettyä kuviksi ja tekstiksi.

Kypsyttelyvaihe on tärkeä, mutta jos olet kuin minä - ikuinen pohdiskelija ja haaveilija - hyödyt ehkä siitä, että jossain vaiheessa lyöt valintasi lukkoon: yrityksen ilmeen suhteen on joka tapauksessa tehtävä päätöksiä ja mitä aiemmin sen teet, sen parempi. Asiakkaasi oppivat tunnistamaan viestintäsi väreistä, ilmeestä ja äänestä, ja on tärkeää, että se edustaa sitä, mitä sinä olet.

<3 - Taru

Edellinen
Edellinen

TERVETULOA